گروه نیابت

الگوهای روابط اجتماعی در سبک زندگی دینی

خانواده

همه انسانها در درجه اول در محیط خانواده تحت تأثیر روابط و مناسبات آن قرار میگیرند. در واقع خانواده کوچکترین اجتماع بشری است که هر یک از اعضای آن دارای نقش های خاصی هستند و در پی پذیرش این نقشها است که حقوق و تکالیف خاصی برای هر یک از اعضاء آن ایجاد می شود.مطابق تعالیم دینی، برای تحکیم خانواده و رسیدن به اهداف نهایی زندگی احکام اخلاقی متنوعی وجود دارد که میتوان هر کدام از آنها را به نحو کاربردی مورد توجه قرار داد.

نخستسن گام برای تشکیل خانواده ازدواج است و در آیات و روایات هم به این موضوع تأکید بسیار شده است. پیامبر(ص) میفرمایند: «ازدواج نیمی از دین من است اگر کسی ازدواج کند نیمی از دین خود را کامل کرده است پس در نیمی دیگر باید تقوای الهی را پیشه کند».(مجلسی، ،1404ج20 :17)

از امام صادق(ع) هم روایت شده که «دو رکعت نمازی که صاحب همسر میخواند برتر از هفتاد رکعت نمازی است که فرد بی همسر بخواند».(مجلسی، 1403ج 219:103) همچنین در آیات بسیاری به چگونگی رفتار با همسران تأکید شده است. خداوند در قرآن میفرماید: «با همسران خود به نیکی رفتار کنید.»(نساء، 19). از پیامبر گرامی اسلام روایت شده که «این سخن مرد به زن که دوستت دارم هرگز از دل زن بیرون نمیرود.»(کلینی،1407ج5 :569)

از سوی دیگر پدر و مادر باید نسبت به سلامتی جسمی و روحی فرزندان خود متعهد باشند و احساس مسئولیت کنند. حضرت محمد(ص) فرمودند:«فرزندان خود را به سه خصلت: دوست داشتن پیامبرتان، دوست داشتن اهل بیت وخواندن قرآن تربیت کنید.» (متقی،1413ج 454،9) بنا بر فرموده امام صادق(ع) فرزند سه حق بر گردن پدرش دارد: انتخاب مادری خوب برای او، انتخاب نام نیکو و سعی و تلاش در تربیت او».(مجلسی،1403ج78 :236)

بنا بر آموزه های دینی همچنین فرزندان نیز نسبت به پدر و مادرشان وظایف و مسئولیتهایی دارند. به عنوان نمونه پیامبر (ص) در پاسخ به این سؤال که حق پدر بر فرزندش چیست، فرمودند: « او را به اسم صدا نزند، جلوتر از او راه نرود، پیش او ننشیند و برایش دشنام نخرد.» (کلینی، ج 2 :159)

معاشرت با دوستان و همسالان

هر انسانی بطور فطری به همنشینی و مصاحبت با دوستان و همسالانش تمایل دارد و این موجبات شادی و نشاط را برایش فراهم میکند. دوستان در اثر معاشرت با یکدیگر بطور ارادی یا غیر ارادی بر رفتار و کردار و گفتار یکدیگر تأثیر میگذارند. (شکوهی، 1363 :67) علاوه بر این طبق روایتی که از پیامبر(ص) نقل شده است : « انسان بر دین و آیین دوست و همنشین خود است.» (کلینی،1407ج 357:2)

با توجه به اهمیت معاشرت با دوستان در انتخاب دوست باید دقت بسیار نمود. بر اساس تعالیم دینی کسی به عنوان دوست خوب معرفی شده که دوستش را در زدودن عیب هایش کمک نموده و او را بر خویشتن ترجیح دهد.» (ریشهری، :316:1383). حضرت علی علیه السلام در سفارش به فرزند خود امام حسن(ع) فرمودند: «فرزندم! از دوستی با احمق بپرهیز زیرا او میخواهد به تو سود رساند اما زیان میزند.» (مجلسی، 1403ج 74 :198)

در نتیجه با توجه به روایات بیان شده پرواضح است که شناخت دوست خوب و معاشرت با دوستان شایسته در تعالیم اسلامی بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. بر این اساس راهکارهایی برای تداوم دوستی در معاشرت با دوستان ارائه شده است از جمله: «دوری از ناراحت کردن دیگران.» (مجلسی، 1403ج 74 :165) علاوه بر این « خرده گیری نکردن از دوستان هم یکی از این شیوه هاست.» (تمیمی آمدی،1366ح 8582)

پیمایش به بالا
Scan the code